Un acord històric (i 5). Una valoració del PEUAT

Posted on Updated on

01josepperezterrazacasaenricllorensUn cas pràctic a Enric Granados. Amb el PEUAT es blinda la protecció de la casa Llorenç 
(Enric Granados 119) en quedar vetada la seva conversió en equipament hoteler.

Encara no fa tres anys, la bombolla hotelera a Barcelona es trobava en plena expansió. Assistíem a la inauguració continuada d’equipaments hotelers i l’anunci de conversió d’altres immobles emblemàtics (Torre Agbar, edifici Deutsche Bank, …) per a ser destinats a la mateixa finalitat. Semblava uns situació imparable i irreversible, en comptar amb el suport entusiasta del govern municipal i, també, perquè no dir-ho, la complicitat, per acció o per omissió, dels grups de l’oposició.

Aquesta situació es capgira, primer provisionalment, amb la moratòria aprovada el juliol del 2015 pel nou govern municipal, que suspenia temporalment la concessió de noves llicències, i ara, ja de manera definitiva, amb l’aprovació del Pla Especial Urbanístic d’Allotjaments Turístics, el PEUAT, que, declara la zona central de la ciutat com a zona de decreixement i paralitza noves llicències, impedeix l’augment del nombre d’apartaments turístics a tota la ciutat i regula de manera restrictiva l’obertura de nous allotjaments turístics a la resta de zones. 

Evidentment, el PEUAT no ho soluciona tot, i queda molta feina a fer durant els propers mesos i anys. Per exemple, el règim urbanístic de decreixement no afectarà al conjunt de la ciutat. Tampoc la regulació dels allotjaments turístics en quatre grans zones aconseguirà, per ella mateixa, reduir del nombre de visitants als districtes i barris que suporten la pressió turística. I en els pròxims mesos, l’oferta hotelera s’incrementarà amb més d’un miler de places addicionals, a causa de l’obertura d’establiments amb drets urbanístics obtinguts abans de l’1 de juliol de 2015, com és el cas del macrohotel projectat a Drassanes. 

Com també és cert que el PEUAT serà més eficaç en la mesura que les seves directrius s’emmarquin en una acció estratègica global, que inclogui el màxim nombre de qüestions relacionades, com poden ser la mobilitat urbana, la gestió de l’espai públic, el dret a l’habitatge o el model comercial, entre d’altres.

Amb tot, el PEUAT mereix una valoració positiva per diverses i poderoses raons:

  1. Perquè suposa un canvi de tendència històric pel que fa al model de ciutat.
  2. Perquè el PEUAT trenca amb 25 anys seguits de “mantra” postolímpic.
  3. Perquè és la primera norma reguladora que no s’ha fet a mida dels dictats del lobby turístic.
  4. Perquè canvia la relació de la ciutat amb l’activitat turística, en què el benefici privat deixa de primar per davant de tot i s’aposta per un model turístic que vol ser de qualitat, sostenible i desastacionalitzat.
  5. Perquè l’activitat turística es conjuga amb altres prioritats per a la ciutat, com ara la necessitat que sigui compatible amb la resta d’usos, l’adequació a les característiques de la trama urbana, el dret a l’habitatge, l’espai públic, la mobilitat, el manteniment de la convivència, o el desenvolupament de les altres activitats econòmiques.
  6. Perquè ha obligat als grups municipals a revisar el seu discurs sobre el turisme i el creixement turístic, de manera que, fins i tot, els partits que hi han votat en contra, han hagut de reconèixer l’existència del problema i defensar algunes mesures restrictives, per petites que fossin.

D’altra banda, el PEUAT té també una dimensió simbòlica no menys rellevant. Amb les seves qualitats i defectes, el PEUAT és una gran victòria per als barcelonins i barcelonines. Es podrà considerar insuficient o incomplert. Però és, objectivament, un triomf del veïnat: el primer pas per a un canvi de model en 25 anys. Després de tant temps picant pedra ens ho mereixíem. Tinguem-ho present. 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s