De quan el carrer d’Enric Granados s’anomenava de la Universitat: record de dos locals desapareguts

Posted on

SALÓN CUPIDO (1911-1914)

[situat al carrer Universitat (Enric Granados) 145]

Inaugurat cap a finals de 1911 a la cantonada del carrer Universitat (actual Enric Granados) amb el de la Indústria (nom que tenia aleshores a l’Esquerra de l’Eixample l’actual carrer Paris), el Gran Salón Cupido estigué actiu fins ben entrat l’any 1914. El local, del qual se’n tenen poques dades, era gestionat per la mateixa empresa propietària del cinema Lesseps i va presentar sessions de cinematògraf, però també alguns espectacles de varietats i atraccions. En el seu últim any d’existència es va dedicar també a les representacions teatrals d’òperes i sarsueles.vives2*1914.- Representacions de Maria Rosa d’Àngel Guimerà al Salón Cupido. (Font: Hemeroteca de La Vanguardia. Edició del dia 21 de març de 1914.)

CINE LETAMENDI (1908-1912)

[situat a la plaça Letamendi]

El primer dia d’octubre de 1908 es va inaugurar la sala de projeccions cinematogràfiques Letamendi. Tenia l’entrada per la plaça del mateix nom i s’estenia sobre un solar de l’illa delimitada pels carrers Aragó, Aribau, València i Universitat (actual Enric Granados).
vives*1909.- Vista de la rasa del ferrocarril del carrer Aragó al seu pas per la plaça Letamendi. Les fletxes vermelles assenyalen l’entrada del cinema.

foto cine LeatmendiEl Cine Letamendi va funcionar inicialment només de dijous a diumenge, fins que a partir de l’abril de 1909 va passar a programar pel·lícules diàriament. La projecció de films no era l’única oferta del local. També s’hi presentaven varietats o atraccions -com en deien els anuncis que es publicaven a les cartelleres dels periòdics de l’època-.  Alguns dels protagonistes d’aquestes varietats foren el còmic Pepe Marquès, les ballarines conegudes com Las Bilbaínas i la parella formada per Monsieur Robert i Miss Olga, duetistes i transformistes, que triomfaren amb l’espectacle de la nina elèctrica.

L’empresari del local fou Joan Torras fins al 1911. Després el cinema funcionà uns mesos més. Joan Munsó Cabús calcula el seu tancament cap al 1912 sense precisar-ne la data. [1]

anunci cine Letamendi*1909.- Programació del dia de Reis d’aquell any publicada a La Vanguardia.
[1].- Munsó Cabús, Joan. Els cinemes de Barcelona. Edicions Proa. 1995

[Font: http://barcelofilia.blogspot.com.es/%5D

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s